Kiekvienais metais Plutiškių vidurinėje mokykloje vyksta daug įvairiausių renginių. Tokių renginių, apie kuriuos kitų mokyklų mokiniai netgi nepagalvoja! Ar kada nors teko dalyvauti Vienos baliuje ar panašiame renginyje, kur sukasi puošniuos panelės ir damos, o jas lydi pasitempę džentelmenai? O gal sunkiai sekasi beieškant JOS ar JO? Šv. Valentino dienos vakarą patartina praleisti Plutiškių vidurinės mokyklos organizuojamame renginyje "Elegantiškų šokių sūkuty..." ir galbūt, kas žino, po renginio jau būsite ne vieni... Ar teko kada dalyvauti gotų vakarėlyje, kur pasijutote tarsi nusikėlęs į tamsųjų žmonių pasaulį, kur dominuoja juoda spalva ir "juoda" elektrinių gitarų muzika? Reikėjo visa tai pergyventi pavasarėjant Plutiškių vidurinės mokyklos moksleivių organizuojamame renginyje "Gotų vakaras". Ar teko kada žaisti oficialiose krepšinio rungtynėse 23-24 valandą nakties? Verta pasistengti ir užregistruot savo krepšinio komandą rudens pradžioje, "Naktinio krepšinio" turnyro sezono pradžioje. Gal kam ir teko sudalyvauti labai kojoms kenkskmingame renginyje, kur nepailstamai šokama valandų valandas, bet jei to dar nesate patyręs, įpusėjus pavasariui užsukite į Plutiškių vidurinę mokyklą ir įgausite galimybę nusivaryti nuo kojų, o gal net ir laimėti pirmąją vietą moksleivių organizuojamame renginyje "Šokių maratonas". Tikriausiai, neteko vienam vakarui palikti savo asmenybę ir įsikūnyti į žudiko, pabaisos ar siaubo filmo herojaus kūną bei pabendrauti su našle-žudike, vampyrų karalium Drakula ar kokiu "žavesniu" zombiu? Ir vėlgi, kokios problemos, atvykite į Plutiškes besibaigiant kalendoriniams metams ir neprameskite galimybės sudalyvauti nepakartojamame ir didelio dėmesio susilaukusiame Plutiškių moksleivių organizuojamame renginyje "Halloween'as". O jeigu norite pasižiūrėti mokinių vaidybos sugebėjimus ir gerai praleisti laiką, patartina atvažiuoti i mokyklos rengiamą karnavalą, kur kiekviena mokyklos klasė jums pademonstruos jų surežisuota vaidinimą. Tokį vakarą nelieka tokių, kurie nebūna neprisidėję vienaip ar kitaip prie klasės organizuojamo vaidinimo.
Kiekvieno renginio metu salė būna atitinkamai papuošta, sunku netgi atpažinti. Tai tinklas virš galvų, ant jo sukabintos degančios žvakės, tai lapų pribarstyta salė, tai didelių dekoracijų rinkinys. Tik įėjęs iš karto pripažįsti, kad mokiniai tikrai turi lakią fantaziją, energijos ir noro organizuoti ir įgyvendinti savo sumanymus. Rodos, tik vakar vakare salėje žaidei krepšinį ("Naktinis krepšinis"), o šiandien į tą pačią salę įžengi ir pasijunti esąs tarsi netoli kapinių esančioje paunksmėje ("Halloween'as"), romantikos kampelyje ("Šv. Valentino diena") ar elegancijos pilname Lietuvos elito pokylyje ("Elegantiškų šokių sukury...").
Tačiau, nežiūrint į tai, kad moksleiviai labai atsidavę organizuoja laisvalaikio linksmąsias šventes ir pasirodymus, mokyklos veikloje vietos randama ir mokslams, ir iškilusių problemų sprendimams. Mokykla niekada negali nusigręžti nuo mokinių, ypač nuo tų, kuriems gyvenime iškyla kokių nors sunkumų. Mokykla - jų antrieji namai, tačiau pasitaiko ir taip, kad mokyklai tenka atstoti ir pirmuosius namus, o mokytojams - tikruosius tėvus... Bet moksleiviai labai nenoriai kalba apie savo problemas. Tuo tikslu mokykloje jau serija metų organizuojama "Jaunųjų oratorių konferencija". Kiekvienas metais konferencijoje būna parinkta probleminė tema. Kiekvienas žmogus į iškilusią problemą žiūri kitaip, vienam būna lengviau, kitam sunkiau su ja susidoroti. Tad šį renginį veda patys mokiniai į pagalbą pasitelkdami mokytojus, tėvus, policininkus, gydytojus ir kitus svečius.
2001 m. kovo 31 d. įvyko pirmoji "Jaunųjų oratorių konferencija". Tų metų konferencijos tema buvo "Kvaišalai ir jaunimo problemos". Konferencijos metu skaitinius skaitė, vaidino ir savo darbus pristatė Plutiškių vidurinės mokyklos moksleiviai. Renginys susilaukė labai didelio ir teigiamo dalyvių bei žiūrovų dėmesio ir su nekantrumu buvo laukta kitų metų konferencijos, nes ir taip jau buvo aišku, kad renginys pavyko ir buvo nusisekęs.
2002 m. kovo 16 d., beveik lygiai po metų, įvyko jau antroji konferencija, kurios tema buvo "Sveika gyvensena - tai saugi egzistencija". Šioje konferencijoje, kaip ir pirmojoje, įvyko 3 sesijos, kurių metų isiterpusi buvo naujovė - "Preskonferencija", buvo suteikta galimybė pasirinkti norimą padiskutuoti temą ir eiti į skirtingas sales, kur laukdavo svečiai su savo pasiruoštomis paskaitomis. Moksleiviams buvo įdomu pasiklausyti, išgirsti negirdėtų dalykų, naujovių bei padiskutuoti.
2003 m. kovo 15 d. buvo paliesta gana skaudi tema paaugliams - "Ar smurtas išsprendžia problemas?". Vėl buvo sesijos, preskonferencija, kurių metu oratoriai skaitė savo darbus, o susiskirstę į atskiras grupes preskonferencijoje diskutavo apie smurtą, jo pasekmes ir neigiamą įtaką žmonėms.
2004 m. kovo 13 d. buvo parinkta paauglystėje aktuali tema - "Viskas apie meilę". Buvo malonu išgirsti panašių ir skirtingų nuomonių apie meilę iš mokinių, vaikinų ir merginų, mokytojų ir tėvų. Šioje konferencijoje aktyviai dalyvavo ir judresni jaunuoliai, grubesnio charakterio, sunkiau sugyvenami ir daugumos laikomi bejausmiais. O jie štai kaip apibūdino meilės sąvoką: "Meilė - tai saulėtekis, vidurdienis, ilgas ir kaitrus, ir vakaras stebuklingas, tylus, o ją pagimdė ilgesys". Jausmus, pasirodo, turi visi, tik vieni yra atviresni žmonės, kiti - uždaresni. Šios konferencijos metu vyko akcija "Meilės laiškas TAU". Tokį laišką gavo visi konferencijos dalyviai, nors jie ir nežinojo, kas jiems rašė.
2005 m. kovo 19 d. buvo suorganizuota penktoji "Jaunųjų oratorių konferencija", kurios nagrinėjama tema - "Mūsų laisvalaikis". Buvo kalbama apie laisvalaikį ir jo praleidimo būdą, kuris yra labai svarbus ne tik moksleiviui, bet ir kiekvienam žmogui. Kaip ir visada, buvo 3 sesijos, kurių metų oratoriai ir svečiai skaitė savo skaitinius. Ir vėl buvo pateikta maloni naujovė - vaizdinė medžiaga. Dalyviai ir žiūrovai projektoriaus dėka įgavo galimybę pamatyti pora įgarsintų, pamokančių trumpametražių filmukų. O po konferencijos visi buvo šaukiami i lauką, į "Gyvosios raidės" fotosesiją, kurioje nuotaika vyravo išties pakili.
Kiekvienoje konferencijoje dalyvauja ir dirba ne tik Plutiškių vidurinės mokyklos moksleiviai bei mokytojai, bet yra sulaukiame ir svečių, kuriais oratoriai ypatingai didžiuojasi. Konferencijoje palaikoma tvarka (ją palaiko apsaugos darbuotojai, vyresniųjų klasių moksleiviai), registruojami (šį darbą atlieka registratorės, vyresniųjų klasių moksleivės), pertraukėlių metu visi turi galimybę pasimėgauti kavos, arbatos ar limonado puodeliu, o didžiosios pertraukos metu - vaišėmis (viską paruošia padavėjos, mokyklos moksleivės). Taip pat, jaunieji menininkai ir darbininkai konferencijos mugės metu turi galimybę parduoti savo meno išraiškas-dirbinius ir taip pademonstruoti savo turiningą laisvalaikį. Pasireikšti gali kiekvienas, tik, kaip mokyklos direktorė I. Kašauskienė sakė konferencijos metu, "Reikia turėti noro, o sumanymus padės įgyvendinti draugai ir mokytojai".
"Jaunųjų oratorių konferencija" - renginys reikalingas ne tik moksleiviams, bet ir jų tėveliams, draugams ar tiesiog šiaip pašaliečiams. Kiekvienas yra laukiamas kiekvienų metų kovo mėnesį Plutiškių vidurinės mokyklos sporto salėje organizuojamame renginyje. Kiekvienas turės galimybę išgirsti įvairių naujovių, galimybę padiskutuoti, pasidalinti mintimis ir maloniai bei turiningai praleisti savo laisvalaikį.

 
Very Simple Image Gallery:
Could not find folder /var/www/clients/client795/web1013/web/images/laisvalaikis/

 

MOKINIŲ KONFERENCIJA PLUTIŠKIŲ VIDURINĖJE MOKYKLOJE

 

 

Plutiškių vidurinė mokykla – tai Marijampolės apskrities Kazlų Rūdos savivaldybės 245 mokinių, 30 mokytojų, 16 personalo darbuotojų kolektyvas, kuris vieningai – bendraudamas ir bendradarbiaudamas – stengiasi spręsti darbo, mokymosi, laisvalaikio problemas. Vienas iš labai naudingų ir reikalingų bendravimo būdų – kartu susėdus išreikšti savo nuomonę ir kolektyviai nutarus nusibrėžti savo judėjimo kursą ar išspręsti opią problemą.  Kadangi tai kaimo mokykla, esame ypač suinteresuoti rūpintis jaunimo užimtumu.

Būtent šiam tikslui įgyvendini ir organizuojame Jaunųjų Oratorių Konferenciją, kurios tema kasmet vis kita. Pernai nagrinėjome patyčių problemą mūsų mokykloje, o šiemet pasirinkome temą „Teises žinome, o pareigas?“. Viešųjų susirinkimų metu nutariame, kokia problema yra didžiausia. Temas renkamės stebėdami mokyklos bendruomenės gyvenimą ir visa tai išanalizavę nusprendžiame, kokią problemą aptarsime šiemet. Kai mes, mokyklos mokinių taryba, nutariame, kokias temas siūlyti, konsultuojamės su mokyklos administracija ir svarbiausia – mokiniais. Darbas užverda, paskelbus paiešką konferencijai reikalingų darbuotojų: administratorių, apsaugininkų, registratorių, technikos prižiūrėtojų, mugės prekeivių, meninių intarpų organizatorių ir, svarbiausia, oratorių – mokinių, mokytojų, tėvų,  kitų bendruomenės narių, kurie nebijo išsakyti savo nuomonę aktualiu klausimu. Kviečiame ir atitinkamų valstybės institucijų darbuotojus, kad šie paskaitytų savo pranešimus, nušviestų temos aktualumą savivaldybės ar Respublikos mastu, supažindintų su įstatymine baze ar tiesiog mus pagirtų arba pamoralizuotų. Kovo 15 dienos konferencijai „Teises žinome, o pareigas?“ pranešimus rengė 17 mūsų mokyklos mokinių, Kazlų Rūdos savivaldybės vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Loreta Urbštienė, Ąžuolų Būdos pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Daiva Macijauskienė, Plutiškių vidurinės mokyklos socialinė pedagogė Rasa Kazlauskienė, svečiai iš Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos bei Jurbarko Vytauto Didžiojo vidurinės mokyklos. Jie supažindino su situacija jų mokyklose. Bendradarbiavimas tarp mokyklų yra labai svarbus, nes tai galimybė pasidalinti sėkmės receptais ar padėti kitiems patariant kaip spręsti vieną ar kita problemą. Juk visa tai mūsų – mokinių -  labui! Vadovaujamės principu „Jaunimas – jaunimui“, kuris, mūsų nuomone, yra ypač efektyvus. Tai puiki ne tik prevencinė, bet ir intervencinė priemonė. Būtent todėl šiemetinėje konferencijoje dalyvavo ir mažieji – pradinių klasių mokiniai. Mes norime, kad jie matytų, jog didesnieji ne visada skriaudžia mažuosius, jie taip pat sprendžia problemas. Prisiminkime vaikystę, kai kiekvienas turėjome savo idealą – mokinį „vyresnioką“. Stengiamės, kad mažieji matytų kuo geresnį pavyzdį ir juo sektų. Tai ir yra sėkmės receptas, kuris veikia ne savaitę, ne mėnesį, o ištisai mokinių kartai.

Akivaizdu, kad ne visi esame gimę būti oratoriais, todėl savo poziciją konferencijoje buvo galima išreikšti ir kitais būdais: kiekviena konferencijos sesija pradedama grožinės literatūros, filosofinių ar psichologinių tekstų skaitymais, meniniais vaizdeliais – performansais, mokiniai rengia piešinių ekspozicijas, fojė vyksta mugė, kurioje mokyklos mokiniai turi galimybę prekiauti savo rankdarbiais ar kita produkcija. Paskutinioji konferencijos sesija – tai  nagrinėjamos problemos svarbą išryškinanti akcija „Laiškas draugui“, kurios metu kiekviena grupė rašė po bendrą laišką draugui, kuriame atsispindėtų teisių ir pareigų tema. O kiekvienas asmeninius norus galėjo užrašyti ant popierinių lapų, imituojančių medžio lapus, kurie buvo sukabinti ant mūsų „Troškimų medžio“ (žiūrėti foto). Sugrįžę į konferencijos salę apibendrinome tai, ką nuveikėme šiandien.  Grupės pristatė savo laiškus. Tai, ką pavyko visiems bendrai nutarti, užrašėme ant didelio lapo, kuris tapo rezoliucijos dokumentu. Padėkojome vieni kitiems, palinkėjome laikytis pareigų, bet nepamiršti ir teisių. Tikimės, kad visa tai, apie ką kalbėjome, nenueis niekais. Jeigu kiekvienas konferencijos dalyvis bent susimąstė apie pareigas, apie teises – tai jau pasiekimas. Jeigu jis išsakė savo nuomonę, išgirdo kito, pasvėrė, pagalvojo – tai jau pergalė, kuria džiaugsis kiekvienas mokinys. Išvada, kad galėtume pamiršti apie teisių pažeidimus, kažkieno neatliktus darbus, reikia labai nedaug - kiekvienam atsakingai vykdyti savo pareigas.

Šis renginys yra toks, kuriame atras vietą kiekvienas, o ar diena, kai vyksta konferencija, yra maloni, priklauso nuo kiekvieno dalyvio, kaip jis įsijungia į darbą. Šiemet įvyko jau aštuntoji mokinių konferencija mūsų mokykloje. Džiaugiamės, kad iki šiol mokiniai ją vertina teigiamai, tiki, kad toks bendravimo būdas labai padeda spręsti iškilusias problemas.

Taigi daug galime nuveikti ir patys. Reikia tik kalbėtis, o mokyklų mokinių taryboms sudaryti progas mokiniams išreikšti jų nuomonę. Tegul kiekvieno mokinio idėja it koks sraigtelis įsijungia į Jūsų mokyklos mechanizmą – pamatysite, kaip bus lengva siekti tikslų. O apetitas kyla bevalgant J. Burkimės, diskutuokim, veikim. „Jaunimas-Jaunimui“, mūsų nuomone, -  tai raktas į gerovę.

 

Plutiškių vidurinės mokyklos

Mokinių prezidentas

Tadas Šalkauskas