Iš Prancūzijos  -   su naujo projekto idėja

Šių metų lapkričio 15-18d . trys mokytojos iš Lietuvos , tarp kurių ir mūsų mokyklos atstovė anglų kalbos mokytoja I. Kuzaitienė , taip pat Švietimo mainų paramos fondo projektų koordinatorius L. Ivoška lankėsi Prancūzijoje, Amiens mieste kontaktiniame seminare  ,,Ankstyvas pasitraukimas iš mokyklos‘‘.

 

Seminaro vieta pasirinkta labai taikliai, kadangi Amienas tik valanda kelio nuo Paryžiaus ir tai yra gimtasis Žiulio Verno miestas, kuriame taip pat yra pati gražiausia gotikinio stiliaus katedra šiaurės Prancūzijoje.

Renginyje dalyvavo apie šešiasdešimt atstovų iš 20 Europos šalių, tokių kaip Austrija, Belgija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Airija, Italija, Latvija, Lietuva, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Ispanija,Turkija ir net Naujosios Kaledonijos ir Gvadelupės salų.

Pirmąją seminaro dieną vyko Europos šalių mugė, kurioje visų šalių atstovai pristatė savo šalis, regionus bei mokyklas. Čia dalyviai turėjo galimybę susipažinti vieni su kitais, seminaro organizatoriais ir netgi paragauti kitų šalių kulinarinio paveldo.

Sekančią dieną Prancūzijos nacionalinė agentūra pristatė Mokymosi visą gyvenimą programos galimybes bei kodėl seminarui buvo pasirinkta būtent ankstyvojo iškritimo iš mokyklos tema. Seminaro dalyviai galėjo susipažinti su problemos aktualumu kiekvienoje Europos šalyje. Vėliau dalyviai skirstėsi į grupes pagal būsimų projektų potemes ir jų aktualumą institucijoms. grupėse pristatinėjo savo mokyklas bei turimą patirtį projektinėje veikloje.

Trečiosios dienos pirmoje sesijos dalyje pristatyta, kokie yra svarbiausi sėkmingos partnerystės elementai ir kas yra geras projektas.  Vėliau darbo  grupėse planavome savo projektų veiklas, taipogi aptarėme tolesnio bendradarbiavimo būdus, derinome preliminarius susitikimų tvarkaraščius.

Antroje dienos pusėje vyko tarptautinė konferencija, kurioje buvo aptariama ankstyvojo pasitraukimo iš mokyklos problema ir kaip su tuo kovojama įvairiose Europos šalyse. Konferencijos metu buvo tiesiogiai užmegzta video konferencija su mokykla iš Vokietijos. Šio renginio metu buvo pristatyta Europos švietimo strategijos iki 2020m.

Po konferencijos  stebėjome Amiens miestelio Eduardo Luco mokyklos moksleivių pasirodymą.

Paskutinę  seminaro dieną dalyvių komandos jau pristatė būsimuosius projektus, jų tikslus bei pagrindines veiklas.

Tolesnė visų seminaro dalyvių užduotis ir tikslas parengti daugiašales ar dvišales partnerystes ir pateikti projektų paraiškas Švietimo mainų paramos fondui iki 2012 metų vasario 20d.

Seminaro dalyviams seminaro ir kelionės išlaidas finansavo pagal MVGP, kurią Lietuvoje administruoja ŠMPF.

Anglų kalbos mokytoja,

Inga Kuzaitienė